Sherpa's gaan Mount Everest opruimen

Een team van twintig sherpa's gaat op de hellingen van Mount Everest de lichamen bergen van in het verleden omgekomen bergbeklimmers. Op een bepaald deel van de berg, de zogenaamde 'dodenzone', kwamen sinds 1953 driehonderd bergbeklimmers om het leven. Dat heeft de teamleider maandag gezegd.

Naast het bergen van lichamen zal het team ook drieduizend kilo afval verwijderen dat door bergbeklimmers op de hellingen is achtergelaten. De regering van Nepal heeft opdracht gegeven tot het opruimen van de toeristische bestemming.

De twintig sherpa's beginnen op 1 mei aan hun operatie en zetten hun kamp op achtduizend meter boven zeeniveau op. Het team wil zeker vijf lichamen bergen van een smal pad tussen de zuidelijke col, bekend als de dodenzone vanwege het ruige terrein en de lage zuurstofgehaltes, en de top. Tot dusverre werd het verwijderen van lichamen op deze hoogtes als te riskant beschouwd.

Het is niet bekend hoeveel afval op de berg ligt, maar bij diverse operaties zijn al tonnen naar beneden gehaald. Vijftien jaar geleden werd het verboden om afval op de berg achter te laten.

Alle leden van het team hebben minstens eenmaal de top van Mount Everest bereikt. Een van hen is al veertien keer op en neer geklommen.

Sherpa's gaan Mount Everest opruimen
Sherpa's gaan Mount Everest opruimen (Foto: Novum)