Terugvorderingen na foute declaraties Noord-Holland

Vier Noord-Hollandse gemeenten laten burgemeesters en wethouders onterecht uitgekeerde declaraties terugvorderen. Het gaat om fouten met verhuis- en parkeerkosten, meldt RTV Noord-Holland zondag op basis van onderzoek bij bijna alle zestig gemeenten in de provincie.

Het algemene beeld is volgens de regionale omroep wel dat er netjes wordt omgegaan met declaraties, maar er zijn toch opvallend veel misverstanden over de verhuiskosten van burgemeesters. Veel gemeenten kennen de declaratieregels niet goed.

Burgemeesters hebben recht op een vergoeding voor de verhuizing en voor herinrichting van het huis. De transportkosten worden volledig vergoed, maar voor de herinrichting wordt maximaal 5445 euro vergoed.

Toch kregen enkele burgemeesters meer. Sommige burgemeesters bleken gewoon geld te krijgen, ondanks de regel dat alle declaraties met bonnetjes moeten worden onderbouwd. Bij andere gemeenten werden ook dingen gedeclareerd die niet zijn toegestaan, zoals makelaarskosten.

De burgemeesters van Bloemendaal en Aalsmeer betalen een deel van het geld dat ze hebben ontvangen voor hun verhuizing terug. Om welke bedragen het gaat is niet bekend.

In Aalsmeer en Uithoorn is te veel uitgekeerd aan parkeerkosten. Bestuurders die een maximale kilometervergoeding krijgen, mogen al een paar jaar niet meer ook nog parkeerkosten declareren. Zeker tien gemeenten bleken niet op de hoogte van deze regel. Aalsmeer en Uithoorn laten bestuurders die te veel geld hebben gekregen het overschot terugbetalen.