Gilbert winnaar Amstel Gold Race

Philippe Gilbert is de winnaar geworden van de Amstel Gold Race. De Belg van Omega Pharma-Lotto was in de spurt bovenop de Cauberg verreweg de sterkste. De tweede plaats was voor Ryder Hesjedal voor Enrico Gasparotto.

De koers werd lang gekleurd door een kopgroep van zeven man. Rafael Valls (Footon-Servetto), Staf Scheirlinckx (Omega Pharma-Lotto), Peter Wrolich (Milram), Sebastien Delfosse (Landbouwkrediet), Thierry Hupond (Skil-Shimano), Steven Van Vooren (Topsport Vlaanderen) en de Nederlander Arnoud Van Groen (Vacansoleil). Ze reden al na vijf kilometer weg en kregen een voorsprong van maximaal zes minuten.

Bij de tweede passage van de Cauberg hadden de inmiddels zes koplopers (Valls moest afhaken) een voorsprong van vier en een halve minuut op het door Saxobank geleidde peloton.Op de top sprongen drie renners weg uit het peloton, met daarbij twee Nederlanders. Albert Timmer en Dirk Bellemakers kregen de Belg Preben Van Hecke mee. Zij naderden de kop tot op twee en een halve minuut, maar het inmiddels in gang geschoten peloton kwam toen langzij.

Op 35 kilometer van de streep was het ook gedaan voor de kopgroep. Niet veel daarna ging Saxobank aan de kop sleuren, waardoor onder andere favoriet Joaquim Rodriguez moest lossen. Op de Kruisberg trok wereldkampioen Cadel Evans door, waarna Marco Marcato van Vacansoleil als eerste een aanval plaatste.

Op de Eyserbosweg ging Andy Schleck ervandoor en had al snel een aardig gat te pakken. Er reden uiteindelijk tien man vooruit met daarbij Damiano Cunego, Alexandr Kolobnev, Paul Martens, Björn Leukemans, Philippe Gilbert, Vicenzo Nibali, Roman Kreuziger, Andy en Frank Schleck. Uiteindelijk ontstond een groep van 27 man.

Hieruit sprong Sergei Ivanov, winnaar van vorig jaar, weg en kreeg Jurgen van den Broeck en Evans achter zich aan. Ivanov reed op de Keutenberg weer alleen weg en kreeg Gilbert achter zich aan, die erop en erover ging. Achter hem vonden Ivanov, Kolobnev, Cunego en F. Schleck elkaar en haalden hem in, waarna Kolobnev wegsprong.

Achter de vijf kwam een talrijke groep samen, die het gat probeerden te dichten. Ze zaten op tien seconden van de groep van vier, terwijl Kolobnev daar ook nog tien seconden voor zat. De groep Gilbert werd bijgehaald door het achtervolgende pelotonnetje, waar Gesink beulswerk leverde voor Freire en Martens.

De groep haalde Kolobnev in de laatste kilometer bij, waarna een grote groep ging strijden om de winst.Gilbert liet iedereen met een geweldige spurt achter en won met voorsprong voor Hesjedal en Gasparotto.

Uitslag

# Renner Tijd
1 Philippe Gilbert (Bel/OPL)  
2 Ryder Hesjedal (Can/GAR) z.t.
3 Enrico Gasparotto (Ita/AST)  
4 Bert de Waele (Bel/LBK)  
5 Roman Kreuziger (Tsj/LIQ)  
6 Damiano Cunego (Ita/LAM)  
7 Frank Schleck (Lux/SAX)  
8 Marco Marcato (Ita/VAC)  
9 Karsten Kroon (Ned/BMC)  
10 Chris Horner (VS/RAD)