Burgers gedood bij zelfmoordaanslag Pakistan

Een zelfmoordenaar heeft zondag een vrachtwagen met explosieven tot ontploffing gebracht bij een politiebureau in het noordwesten van Pakistan. Zeven burgers onder wie een kind kwamen om het leven en 26 mensen raakten gewond, onder wie zes politieagenten. Dit heeft de politie meegedeeld.

De Pakistaanse Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Taliban-commandant Qari Hussain sprak van een vergeldingsactie voor een recente aanval van het Pakistaanse leger op een ziekenhuis van militanten in Zuid-Waziristan.

De aanslag vond plaats in Kohat, dezelfde regio waar zaterdag bij een dubbele zelfmoordaanslag 41 mensen werden gedood. De slachtoffers waren vluchtelingen uit Orakzai die in de rij stonden om zich in te schrijven voor de uitdeling van voedsel en hulpgoederen.

Het registratiepunt in Kohat wordt gerund door de lokale overheid, maar wordt soms ook gebruikt door buitenlandse hulporganisaties. De verantwoordelijkheid voor de dubbele aanslag is niet opgeëist, mogelijk vanwege het hoge aantal slachtoffers onder Pakistaanse burgers. De Verenigde Naties hebben de hulpverlening aan ontheemden uit Orakzai en het aangrenzende Hangu na de aanslag tijdelijk opgeschort.

Rond de tweehonderdduizend mensen zijn Orakzai ontvlucht nadat het Pakistaanse leger daar vorig jaar een offensief begon tegen militanten die eerder uit Zuid-Waziristan waren verjaagd.