KLM houdt toestellen langer aan de grond

KLM houdt zeker tot middernacht zijn toestellen aan de grond. Dat liet de luchtvaartmaatschappij zondagmiddag weten. Het Nederlandse luchtruim is vooralsnog in ieder geval tot 14.00 uur dicht, maar KLM laat weten, buiten een aantal testvluchten, in ieder geval tot middernacht niet te vliegen in Europa.

Verder vertrekken er de hele dag geen intercontinentale vluchten vanuit Amsterdam. Zeker tot 20.00 uur komen er ook geen intercontinentale vluchten binnen.

Een woordvoerder van de KLM zegt dat is besloten tot verlenging van de maatregel om de kisten aan de grond te houden op aandringen van de Inspectie Verkeer en Waterstaat, maar die weet van niets. "Wij volgen alleen maar wat de inspectie besluit. In veel andere landen blijft het luchtruim ook tot middernacht dicht", zegt een KLM-woordvoerder.

De inspectie is verbaasd over deze uitleg. "Ze mogen natuurlijk aan de grond blijven, maar er is nog niets besloten over een verlenging van de maatregelen. We zijn nog volop in overleg en hebben nog niets laten weten. Dit is vreemd." Rond 14.00 uur wordt pas bekendgemaakt of het luchtverkeer kan worden hervat.

Zondag voert KLM negen testvluchten uit. Onderzoek heeft volgens de luchtvaartmaatschappij uitgewezen dat het toestel dat zaterdag een proefvlucht deed de test goed heeft doorstaan. Als de nieuwe testvluchten ook goed gaan, hoopt KLM zo snel mogelijk weer gewone vluchten uit te voeren.

De eerste proefvlucht zondag is al voltooid. Het ging om een vlucht zonder passagiers met twintig bemanningsleden naar Düsseldorf. De KLM'ers aan boord zullen in de loop van de dag één voor één terugvliegen met zeven vliegtuigen die door de aswolk in Düsseldorf waren gestrand.

KLM-directeur Peter Hartman, die zelf zaterdagavond meevloog op de eerste proefvlucht, benadrukt dat ook dit weer testvluchten zijn. "Dit wil dus niet zeggen dat regulier luchtverkeer weer mogelijk is. Daarover moet de Inspectie Verkeer en Waterstaat een uitspraak doen in samenspraak met de Europese autoriteiten."