[NHL playoffs] Capitals winnen knotsgekke wedstrijd

De Washington Capitals hebben na een achterstand van maar liefst 4-1 alsnog gewonnen van de Montreal Canadiens om de stand in de playoffserie gelijk te trekken.  Wederom goed aanvalsspel en een matige verdediging leidden tot deze uitslag van een ploeg die ook wel de 'Cardiac Caps' genoemd wordt dit seizoen.

De Canadiens kwamen al na een minuut op voorsprong bij hun eerste schot op doel. Brian Gionta was de scherpschutter. Hierna volgde een dominante periode van de Capitals, maar de Canadiens scoorden via Andrei Kostitsyn direct bij hun tweede schot op doel tegen. Dit was voor coach Bruce Boudreau het signaal om goalie Jose Theodore te vervangen, die daarmee de schlemiel van de avond werd. Boudreau gaf na afloop aan dat de wissel niet was om Theodore te straffen, maar als signaal naar zijn team toe. Dit leek te werken, want alverwege de periode maakte Eric Fehr de 2-1.

In de tweede periode leek het de wedstrijd van Kostitsyn te worden, want na elf minuten spelen maakte hij de 3-1. Vervolgens maakte hij ruim twee minuten voor het einde van de periode in de powerplay ook nog de 4-1, waarmee hij een hattrick op zijn naam kreeg. Spelverdeler Nicklas Backstrom scoorde echter een halve minuut later op een psychologisch belangrijk moment de aansluitingstreffer.

Door de treffer van Backstrom hadden de Capitals er in de derde periode weer wat meer vertrouwen in. Al snel leidde dit tot de eerste playofftreffer van sterspeler en topscorer Alexander Ovechkin, die tot dat moment vrijwel onzichtbaar was. Backstrom maakte zeven minuten later zelf de gelijkmaker: 4-4. De wedstrijd leek alsnog richting de Canadiens te kantelen toen Tomas Plekanec de 5-4 maakten, maar verdediger John Carlson wist ruim een minuut voor het einde van de wedstrijd alsnog de gelijkmaker te maken.

Een overtime periode was dus nodig om de beslissing te brengen, en daar voltooide Backstrom al na een halve minuut zijn hattrick. Daarmee was de overwinning voor de Capitals een feit. "Ik moet ze complimenteren. Hun beste spelers blonken uit", aldus Montreal-coach Jacques Martin. Boudreau had woorden van gelijke strekking: "Grote spelers staan op wanneer ze het hardst nodig zijn."