Engelse laagvlieger promoveert na 35 jaar uit vierde divisie

Zaterdag 17 april 2010 gaat de geschiedenisboeken in als een memorabele dag voor Rochdale. De club uit de Engelse League Two (vierde profniveau) is gepromoveerd dankzij een 1-0 zege op Northampton.

De plaatselijke voetbalclub van Rochdale, een klein stadje in de buurt van Manchester, staat in League Two op de tweede plek. Door de overwinning van zaterdag is de voorsprong op de achtervolgers vijf punten, waarmee Rochdale al zeker is van rechtstreekse promotie.

Hierdoor speelt de club komend seizoen voor het eerst sinds 1974 weer in League One, de derde divisie van Engeland. Rochdale speelde na de oprichting in 1907 nooit hoger dan in die divisie, waaruit men in 1959 degradeerde. Tien jaar later volgde promotie, maar sinds 1974 speelde de club onafgebroken in League Two.

In de vorige twee seizoenen was Rochdale al dichtbij promotie, maar beide keren ging het in de play-offs mis. Beslissingswedstrijden hoeven er nu echter niet aan te pas te komen, want de club is sowieso tweede en mag zelfs nog hopen op een kampioenschap.