Twee Nederlandse militairen gedood in Afghanistan

Bij een incident in de Afghaanse provincie Uruzgan zijn vandaag twee Nederlandse militairen om het leven gekomen.

De Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft bekendgemaakt dat de twee militairen om het leven zijn gekomen door een bermbom. Het gaat om korporaal van de mariniers Jeroen Houweling (29) en marinier van de eerste klasse Marc Harders (23). Een 21-jarige strijdkracht raakte bij het incident gewond. Zijn toestand is stabiel.

De militairen namen deel aan operatie Kharok Mahy, waarbij ze zich op het moment van de explosie in een Viking rupsvoertuig bevonden. Halverwege de Afghaanse middag reden de in de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn gelegerde mariniers op een bermbom. De betrokken families zijn inmiddels ingelicht.

Sinds het begin van de Nederlandse missie in Afghanistan zijn inmiddels 23 militairen om het leven gekomen. Dit jaar zijn er in het land al 150 militairen gesneuveld, waaronder negentig Amerikanen. "Het sneuvelen van deze twee militairen herinnert ons op tragische wijze dat het werk in Uruzgan en in Afghanistan nog lang niet klaar is," zei Van Uhm tijdens een persconferentie waarbij hij zijn medeleven betoonde.

Namens het demissionaire kabinet gaven minister Eimert van Middelkoop en staatssecretaris Jack de Vries een verklaring uit. "Wij zijn diep getroffen door het vreselijke bericht dat korporaal van de mariniers Jeroen Houweling en marinier Marc Harders zijn omgekomen tijdens hun inzet in Afghanistan. Het sneuvelen van deze jonge mariniers maakt ons erg verdrietig. Zij zetten zich onbaatzuchtig in voor een betere wereld en betaalden daarvoor de hoogste prijs."

"Onze gedachten gaan uit naar de ouders, echtgenote, kinderen, naaste familie, vrienden, collega's en allen die hen dierbaar waren. Wij leven intens met hen mee en wensen hen veel kracht bij het verwerken van dit grote verlies."

Volg het nieuws ook op het forum.