'Oorlogsmisdadiger per lijkkist land uitgesmokkeld'

De grootste oorlogsmisdadiger van Amsterdam is begin 1946 door de toenmalige inlichtingendienst Bureau Nationale Veiligheid (BNV) in een lijkwagen het land uitgesmokkeld. Hij joeg tijdens de bezetting honderden mensen de dood in. Dat schrijft Het Parool zaterdag.

Dries Riphagen, die bekendstond als 'Al Capone', werd volgens zijn zoon Rob door BNV-rechercheur Frits Kerkhoven in de lijkwagen van Amsterdam naar België gereden. Kerkhoven verhuurde rouwwagens. "Bij controle onderweg zou dat geen argwaan wekken, want dan konden ze zeggen: we vervoeren een dooie",  zegt Rob Riphagen in het dagblad.

Dat het BNV Riphagen hielp te vluchten was al bekend, maar hoe dat precies in zijn werk ging niet. Riphagen hoefde niet de cel in, maar kreeg huisarrest. Toen hij weg was, werd Frits Kerkhoven de tweede vader van Rob Riphagen. Volgens de krant kreeg hij een langdurige verhouding met de echtgenote van 'Al Capone'.

In de lijkwagen werd een sportfiets meegesmokkeld. Bij de Belgische grens werd Dries Riphagen uit de kist gehaald, waarna hij in drie maanden naar Spanje fietste. Daar werd hij aangehouden omdat hij geen papieren had. Opnieuw schoot Frits Kerkhoven te hulp, door kleding en schoenen te brengen. In de hakken zouden diamantjes zijn verstopt waarmee de oorlogsmisdadiger zich vrijkocht, aldus Rob Riphagen. Zijn vader overleed begin jaren zeventig in Zwitserland.