Liberaal-Democraten in de lift na tv-debat

De steun voor de Liberaal-Democraten in de aanloop naar de Britse verkiezingen op 6 mei is toegenomen na het puike optreden van partijleider Nick Clegg in een tv-debat donderdagavond. De tweede oppositiepartij steeg met drie procentpunten naar 24 procent, bleek vrijdag uit een peiling onder Britten in opdracht van ITV News.

Het is de hoogste score voor de Liberaal-Democraten sinds de laatste parlementsverkiezingen in 2005. In de peiling van ITV staat regeringspartij Labour van premier Gordon Brown op 28 procent. De Conservatieven, de grootste oppositiepartij van het land, staan met 35 procent nog altijd bovenaan.

In een andere peiling, in opdracht van de krant The Sun, zijn de 'Lib Dems' zelfs de tweede partij van het land. De partij van Clegg staat in die enquête op 30 procent van de stemmen, net achter de Conservatieven (33 procent) en net voor Labour (28 procent).

Clegg is verrassend winnaar geworden van het eerste live tv-debat in de Britse geschiedenis tussen leiders van de grootste Britse partijen. Vier peilingen wezen de liberale leider aan als beste debater. In een ITV-peiling scoorde hij 46 procent. Brown volgde op 34 procent. Cameron, vooraf getipt als de beste debater, kwam niet verder dan 20 procent.

Er volgen nog twee tv-debatten, op 22 en op 29 april.