'Toekomst gratis demo's onzeker'

De gratis downloadbare demo's die nu nog in grote getale uitkomen zijn geen lang leven meer beschoren. Dat beweert mede-oprichter van Crytek Cevat Yerli in een reactie op de controversiële premium downloadable content van EA.

Hij vertelt: "Een gratis demo, zoals we die kennen uit de gamesindustrie, is een luxe die we niet kennen uit andere entertainmenthoeken. Nu wij deze luxe voor zo'n lange tijd beschikbaar hebben gesteld, leiden plannen om deze op te heffen tot klachten onder consumenten. De realiteit is dat de gratis gamedemo's wellicht op lange termijn verdwenen zullen zijn."

Volgens Yerli zijn demo's een gratis luxe, die desalniettemin tot hoge kosten leiden voor developers. Volgens hem is een gratis demo voor de aankomende game Crysis 2 niet zeker. "Dat is iets waar we nog over na moeten denken, want we hebben nog geen harde beslissing genomen."

Niet alleen de hoge kosten zullen volgens Yerli een rol spelen bij de ondergang van gratis demo's, ook tijdsdruk is van belang. "Ook de tijdsdruk die met het maken van een demo - met name in het geval van kwalitatief hoogstaande demo's - gemoeid gaat, zal er uiteindelijk voor zorgen dat er in de toekomst minder en minder demo's zullen verschijnen."