Nablussen duinbrand minstens tot zaterdag

Het nablussen van de brand in de duinen bij Bergen aan Zee duurt nog zeker tot zaterdagmiddag. Dat meldt de Noord-Hollandse gemeente Bergen. De noodverordening in het duingebied blijft nog het hele weekend van kracht. Dit betekent dat niemand de duinen in mag.

De brandweer is nog tot tenminste zaterdag 12.00 uur actief in het gebied. Ondanks de uit IJsland afkomstige aswolk zijn blushelikopters van de luchtmacht beschikbaar. Ook zet Defensie drie onbemande vliegtuigjes in, die met hun speciale warmtebeeldcamera's het gebied in de gaten houden. Laait ergens het vuur weer op, dan kunnen de camera's dit zien en kan de brandweer beslissen of er een blushelikopter op af moet worden gestuurd.

De gemeente houdt vrijdagavond een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Tijdens deze bijeenkomst kunnen bewoners vragen stellen aan vertegenwoordigers van de hulpdiensten en de gemeente.

De duinbrand brak woensdag rond 17.00 uur op twee kilometer afstand van Bergen aan Zee uit. Omstreeks 01.00 uur had de brandweer de vlammen onder controle. Sindsdien wordt nageblust.

In de loop van donderdagmiddag laaide het vuur weer op in een gebied waar woensdag ook al brand woedde. De brandweer had ook dit vuur na een paar uur onder controle. Bij de brand van woensdag werd een gebied van een bij twee kilometer verwoest. De brand van donderdag heeft een klein stuk duingebied dat woensdag nog niet in rook was opgegaan, aangetast.

Vanwege de snelle uitbreiding van de brand werd woensdag uit voorzorg de bebouwde kom van Bergen aan Zee geëvacueerd. Dat was donderdag niet nodig, omdat het vuur niet in de buurt van woningen kwam.