Eurlings: geen risico's nemen

Het is in het belang van de passagiers dat geen onverantwoorde risico's worden genomen bij het besluit het luchtruim weer open te stellen. Dat zei demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Vanwege de aswolk blijft het luchtruim nog zeker tot zaterdagochtend 06.00 uur dicht. Tot die tijd zullen de vliegcondities nauwelijks verbeteren, concludeerden de de Inspectie Verkeer en Waterstaat, het KNMI, de Luchtverkeersleiding Nederland en de Militaire Luchtvaart Autoriteit vrijdag aan het begin van de middag.

Aanvankelijk werd gedacht dat het vliegverkeer vrijdagavond weer op gang zou kunnen komen. "Dit is niet positief. De as blijft langer hangen dan gehoopt", zei Eurlings. De bewindsman zei dat zijn ministerie de situatie goed in de gaten blijft houden. "Ook vanmiddag en vanavond kijken we of de weersomstandigheden niet kunnen leiden tot andere conclusies."

Dat er geen vliegtuigen meer kunnen starten of landen is niet alleen vervelend voor de gestrande passagiers, het brengt ook de luchtvaartsector en de BV Nederland schade toe, zei Eurlings. Het luchtruim moet daarom 'zo snel als het kan' weer open.