Politie zet site op tegen heling

De politie zet een website op waar via een serienummer kan worden gecontroleerd of iets is gestolen of niet. De site moet heling tegengaan en diefstal terugdringen, zegt projectleider Ben Fikse. De site moet eind dit jaar actief worden.

Het succes van de site hangt af van in hoeverre burgers bereid zijn mee te werken. Zij moeten namelijk het serienummer opschrijven als ze bijvoorbeeld een fiets kopen. Als de fiets eenmaal gestolen is, kunnen ze het namelijk niet meer opzoeken.

Als ze aangifte doen, kunnen ze het serienummer opgeven dat dan in een databank terecht komt. Tegelijk moeten mensen die iets aankopen op het idee komen eerst het serienummer op diefstal te controleren. Fikse hoopt dat verkopers het serienummer ook bij advertenties op sites als marktplaats gaan vermelden, zodat kopers dit kunnen controleren.

Het moet zo minder aantrekkelijk worden gestolen waar aan te bieden, waardoor het ook minder aantrekkelijk wordt om op strooptocht te gaan.

Voor de controle wordt het eigen serienummer van een product gebruikt. Niet alles kan in de database terechtkomen. "Een potje jam nemen we bijvoorbeeld niet mee", legt Fikse uit.