'Maatschappelijke stage succes'

Scholieren zijn positief over de maatschappelijke stage. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs onder bijna achthonderd middelbare scholieren.

Zo'n zeventig procent van de scholieren vindt de werkzaamheden die ze tijdens de maatschappelijke stage moeten verrichten zinvol. Ongeveer een zelfde percentage vindt het ook een leerzame ervaring.

De uitkomsten van het onderzoek doen demissionair staatssecretaris van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) deugd. "Geweldig te zien dat zoveel scholieren de maatschappelijke stage een waardevolle en mooie ervaring vinden en met een ruim voldoende waarderen", reageert zij. "Dit prachtige principe van leren en actief kennismaken met allerlei onderdelen van de samenleving en daarom iets bijdragen, is puur goud!"

Vanaf het schooljaar 2011-2012 is de maatschappelijke stage verplicht voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs. Op bijna alle scholen is de stage echter al ingevoerd. De tijd die scholieren moeten besteden aan vrijwilligerswerk bij bijvoorbeeld een buurtorganisatie of sportclub varieert van 48 uur in het vmbo tot 72 uur op het vwo. Het kabinet hoopt dat deze stage leidt tot een grotere 'sociale samenhang'.