'Light Peak gaat alle kabels vervangen'

Technologiebedrijven gaan volgend jaar Light Peak introduceren. Met deze nieuwe kabelstandaard wil een consortium van bedrijven waaronder Intel, Apple en Sony zitten op termijn dé standaard maken om televisies, computers, opslagdevices, netwerken en mobiele apparaten met elkaar te verbinden.

Light Peak is een optische kabel, waarbij data over licht wordt getransporteerd. Dit zorgt er voor dat extreem hoge snelheden mogelijk zullen zijn. Door het gebruik van flexibel gevlochten koperdraad als omhulsel van de optische kabels zal Light Peak een stuk flexibeler in gebruik zijn dan reguliere optische kabels.

"Wij zien Light Peak als de logische toekomstige opvolger van USB 3.0. In zekere zin willen we de laatste kabel bouwen die men ooit nodig zal hebben", aldus Intel-medewerker Kevin Kahn.

Hoewel Intel zelf officieel volhoudt dat Light Peak niet direct bedoeld is om andere standaarden te gaan vervangen, verwacht het bedrijf wel dat Light Peak uiteindelijk de meest universele kabel gaat worden en daarmee op termijn andere standaarden veel minder gebruikt gaan worden.