Simoni neemt afscheid in Giro

Gilberto Simoni komt nog twee keer in actie. De Italiaanse veteraan rijdt de Ronde van Trentino in zijn geboortestreek en de Ronde van Italië. Hij tekende daartoe gisteren een contract voor twee maanden bij de Lampre-ploeg, meldt hij vandaag in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. Simoni won de Giro in 2001 en 2003. De eerste keer was in het shirt van Lampre.

Simoni hoopt tijdens de Giro een bergetappe in de Dolomieten vlakbij zijn huis in Palo' di Giove te winnen. "Ik doe dit om nog eenmaal de Giro te rijden. Ik beschouw dat als 'mijn' koers." De Italiaan hoopte bovendien altijd al zijn loopbaan bij Lampre af te kunnen sluiten.

Simoni haalde zijn grootste successen in de Giro. Een jaar na zijn eerste overwinning, moest hij de Giro verlaten vanwege een positieve dopingtest. De cocaïne die in zijn bloed was gevonden zou volgens hem in keelsnoepjes, die hij van zijn tante uit Zuid-Amerika had gekregen, hebben gezeten.

Met die verklaring ging de Italiaanse wielerbond akkoord en in 2003 bracht hij andermaal de roze trui over de streep in Milaan. In 2004 leek hij dat andermaal te gaan doen, maar zijn jonge Saeco-ploegmaat Damiano Cunego gooide roet in het eten. In een bergrit haalde Cunego zelfs zijn ontsnapte kopman terug om vervolgens de rit en de Giro te winnen.

Geruchten dat de inmiddels 38-jarige Simoni bij Lampre zou terugkeren circuleerden al maanden en de Italiaan was blijven trainen. De deal met Lampre werd echter uitgesteld door onduidelijkheid over de ProTour-licentie van de ploeg en het dopingonderzoek rond de ploeg.