China veroordeelt online-activisten

Een Chinese rechtbank heeft vrijdag drie internetactivisten tot gevangenisstraffen van een en twee jaar veroordeeld. Ze hadden materiaal online gezet om een analfabete vrouw te helpen de autoriteiten onder druk te zetten om het onderzoek naar de dood van haar dochter te heropenen. Volgens de vrouw stierf haar 25-jarige dochter na een groepsverkrachting door figuren die banden hadden met de politie; de politie zegt dat zij overleed aan complicaties bij een zwangerschap.

De rechtbank veroordeelde de activisten wegens laster. Wie zij precies met hun actie in hun goede naam hadden aangetast maakte de rechtbank niet bekend. Wel zei de rechtbank dat het staatsbelang ernstig was geschaad.

Liu Xiaoyuan, advocaat van een van de veroordeelden, noemde dit laatste belachelijk. "Dit maakt inbreuk op de vrijheid van meningsuiting, een burgerrecht", zei Liu.

De tot twee jaar gevangenis veroordeelde Fan Yanqiong had het verhaal van de moeder opgeschreven en op internet gezet nadat hij haar huilend voor een overheidskantoor in de provincie Fujian had aangetroffen. De twee anderen, You Jingyou en Wu Huaying, hadden haar gesproken en het video-interview online gezet.

Het proces trok vrijdag enkele honderden internetgebruikers uit verschillende delen van China naar de rechtbank in Mawei. Sommige bloggers schatten het aantal aanwezigen op tweeduizend. Velen deden 'live' verslag van de gebeurtenissen via Twitter. Bloggers die niet aanwezig konden zijn zetten de berichten door op hun eigen blogs.