Mysterie slakkensperma onthuld

Onderzoekers van de Vrije Universiteit hebben ontdekt dat het ejaculaat van hermafrodiete poelslakken stoffen bevat die de eileg onderdrukken. Dit sekseiwit is Ovipostatine gedoopt.

Soortgelijke stoffen zijn al eerder ontdekt bij dieren met één geslacht. "Het nut ervan is dat je het sperma van concurrenten kansloos maakt", legt onderzoeker Joris Koene uit. "Doordat de eileg van degene die wordt bevrucht wordt onderdrukt, kan het sperma van soortgenoten die eerder waren geen rijp eitje vinden."

In het ejaculaat zit ook een stof die het eigen sperma langer in leven houdt. Tegen de tijd dat het eigen sperma aankomt, is de eilegonderdrukkende stof uitgewerkt en zijn wel eitjes beschikbaar.

Dat zulke manipulatieve stoffen ook bij dieren met twee geslachten kunnen evolueren, was nog niet bekend. De poelslak probeert overigens alleen zichzelf te bevruchten als er geen soortgenoten beschikbaar zijn. Meestal bevrucht de slak een andere slak, waarna de andere slak het mannetje kan spelen en de ene slak kan bevruchten.