Skinhead cel in om moordcomplot tegen Obama

Een 19-jarige blanke racist uit de Verenigde Staten is donderdag veroordeeld tot tien jaar cel, omdat hij de huidige president Barack Obama en tientallen andere donkere mensen wilde vermoorden. Dat meldden Amerikaanse media.

De nu veroordeelde Paul Schlesselman en zijn handlanger Daniel Cowart (21), die nog wacht op zijn strafmaat, wilden in 2008 een reeks moorden door het hele land plegen. De moordgolf moest eindigen met een aanslag op Obama, die destijds op weg was om de eerste zwarte president van het land te worden. In een met racistische leuzen en een groot hakenkruis versierde auto wilden ze inrijden op Obama, om hem vervolgens dood te kunnen schieten.

De twee jongens wilden 88 zwarte Amerikanen vermoorden en veertien donkere mensen onthoofden. De getallen zijn in neonazikringen zeer symbolisch. 88 staat voor de uitroep Heil Hitler, afgekort tot HH, oftewel twee keer de achtste letter in het alfabet. 14 verwijst naar de veertien woorden in het motto van Amerikaanse nazi's: 'we moeten het bestaan van ons volk en een toekomst voor blanke kinderen veiligstellen'.