Roodhemden marcheren opnieuw door Bangkok

Duizenden aanhangers van de afgezette premier Thaksin Shinawatra trokken maandag opnieuw door de Thaise hoofdstad Bangkok. Ze droegen de stoffelijke resten bij zich van twee demonstranten die zaterdag tijdens confrontaties met de politie waren omgekomen. Toen vielen er in totaal 21 doden en ruim achthonderd gewonden.

In auto's, vrachtwagens en tuk tuks trokken de 'roodhemden' door de stad om hun gevallen kameraden te herdenken. De processie werd geleid door pick-uptrucks met daarop de lichamen van de twee omgekomen betogers en veertien lege kisten gedrapeerd met de Thaise vlag. De menigte riep leuzen als 'Abhisit ga weg' en zwaaide met vlaggen. De mars verliep zonder incidenten.

De politie liet de demonstranten met rust. Zeventien burgers, onder wie een Japanse cameraman van persbureau Reuters, en vier militairen kwamen zaterdag om het leven nadat de regering opdracht had gegeven een eind te maken aan de al weken durende demonstraties. De oppositieaanhangers eisen het aftreden van de regering en nieuwe verkiezingen.