Bisschop: 'Het is een Joden-complot!'

Afgelopen vrijdag heeft het Amerikaans Joodse Commitee (AJC) een interview met de gepensioneerde bisschop Giacomo Babini van de katholieke website Pontifex gevonden. Nu is dat doorgaans niet een oorzaak voor een internationale rel. Echter stelt de bisschop in het bewuste interview dat de kritiek op het gedrag van de katholieke kerk met betrekking tot het terugdringen van misbruikgevallen uit joodse hoek komt.

De 81-jarige Babini zei: "Ze willen de kerk niet, ze zijn de natuurlijke vijanden van de kerk. Historisch gezien zijn de joden de moordenaars van God."

Het AJC zegt dat Babini gebruik maakt van "lasterlijke stereotypes, die helaas de ergste christelijke en nazi propaganda van voor de Tweede Wereldoorlog oproepen."

Op de website van het AJC staat een reactie van de bisschop Vincenzo. Deze zegt dat de opmerkingen van Babini "volledig tegen het officiële standpunt van en de algemeen heersende mening binnen de katholieke kerk gaat."

Nadat het interview vandaag, met de reactie van het AJC, in meerdere Italiaanse kranten is verschenen, heeft de bisschops-conferentie snel een reactie gegeven. Hierin ontkent Babini dat het hij interview ooit gegeven zou hebben. "Uitspraken die ik nooit gedaan heb over onze joodse broeders worden mij nu toegeschreven", zegt hij.

Babini is eerder op de website van Pontifex verschenen met beschuldigingen dat de joden de holocaust uitbuiten. Ook had hij felle kritiek op homoseksualiteit.