Pastoor Kerkrade treedt terug om misbruik

Een pastoor die in het verleden is veroordeeld voor ontucht met een 25-jarige man treedt terug uit drie parochies in Kerkrade. De zaak was volgens het bisdom Roermond afgehandeld. Maar vorige week kwam een claim van een letselschadeadvocaat naar buiten waardoor de kwestie weer oplaaide. Dat informatie hierover op straat kwam te liggen zou voor de pastoor reden zijn geweest om terug te treden. "Iedere keer werd zijn leven weer op zijn kop gezet", zegt een woordvoerder. "Ook als er elders binnen de katholieke kerk sprake was van ontucht, voelde hij zich steeds weer in het beklaagdenbankje gezet."

Doordat misbruik binnen de kerk de laatste tijd veel in het nieuws is, zou de druk op de pastoor immens zijn geworden. Daarom nam hij zondag in zijn laatste mis afscheid. De bisschop heeft zijn ontslag inmiddels geaccepteerd.

De pastoor werd in 1998 door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf voor het misbruik van de dakloze jongeman. Het bisdom ontsloeg hem, maar nam hem twee jaar later weer in dienst. In de tussentijd had hij begeleiding gehad van reclassering en een therapeut.