Aantal adopties in vier jaar gehalveerd

Het aantal kinderen dat in Nederland is geadopteerd is tussen 2004 en 2008 bijna gehalveerd. Het aantal adoptiekinderen daalde in die periode van 1370 naar achthonderd. Dat komt vooral doordat minder kinderen uit China worden geadopteerd, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal adopties is door de daling weer op het niveau van halverwege de jaren negentig. Ongeveer veertig procent van de adoptiekinderen komt uit China. Daarvan is 62 procent een meisje, maar het aantal geadopteerde Chinese meisjes daalt al jaren, terwijl meer Chinese jongens worden geadopteerd. Rond 2000 was bijvoorbeeld nog maar vijf procent mannelijk.

Halverwege de jaren negentig kwamen de meeste adoptiekinderen uit Colombia. China nam de koppositie in 1998 over. Hoewel verreweg de meeste adoptiekinderen uit China komen, daalt het aantal geadopteerde kinderen uit China wel.

Het aandeel van Haïti is de laatste jaren gestegen tot tien procent van de adoptiekinderen in 2008. Daarna volgt Ethiopië met ongeveer zeven procent. Dertig adoptiekinderen kwamen in 2008 uit Nederland zelf.