Weinig plannen krijgen steun links en rechts

Traditiegetrouw zijn er weinig onderwerpen waar zowel rechts als links een meerderheid voor te vinden is, maar ze zijn er wel. Dat blijkt uit een onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond, die plannen uit de verkiezingsprogramma's van PvdA en VVD aan zijn panel voorlegde.

Het plan van de VVD om vier miljard euro te bezuinigen op ambtenaren en politici kan bij links en rechts op een meerderheid rekenen. De meerderheid bij PVV en VVD (beiden meer dan negentig procent) is aanzienlijk groter dan bij SP, PvdA en GroenLinks (van 56 tot 69 procent).

Ondanks de grote steun voor het plan, denkt bijna niemand dat het er ook daadwerkelijk van komt als de VVD in de coalitie komt. Van de aanhang van de linkse partijen en het CDA ziet tachtig procent er geen heil in. Van de PVV- en VVD-aanhang gelooft 52 en veertig procent er niet in. Van de VVD'ers gelooft 49 procent dat het de partij wel lukt.

Het PvdA-plan om een speciale heffing voor banken in te voeren krijgt onder de aanhang van GroenLinks en de SP (alleberi 75 procent voor) meer steun dan onder de eigen aanhang (zeventig procent voor). Ook de PVV (50 procent) en de CDA (52 procent) geven steun. De VVD-stemmers zijn minder welwillend: slechts 38 procent is voor, nog altijd meer dan de 35 procent die tegen is.

Het idee van de PvdA om het salaris van de leraar te koppelen aan de ontwikkelingen op de markt krijgt duidelijker van links tot rechts de handen op elkaar. Hetzelfde geldt voor het beteugelen van de salarissen van medisch specialisten. Bij de VVD is slechts 46 procent voor, maar dat is meer dan de 31 procent die tegen is. De rest weet het niet.

Weinig plannen krijgen steun links en rechts