AIVD: afluisteren mogelijk niet meer melden

Minister Ernst Hirsch Ballin van Binnenlandse Zaken neigt naar afschaffing van de verplichting voor de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) om mensen achteraf te informeren dat ze zijn afgeluisterd. Dat heeft hij in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer geschreven.

Het achteraf melden is verplicht en afschaffing van de regeling bespaart de AIVD veel werk. De ervaring leert dat afgeluisterde mensen nadien vaak onvindbaar zijn. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten heeft onderzoek gedaan naar het nut van de notificatieplicht. De commissie vindt dat burgers genoeg andere mogelijkheden hebben om er achter te komen of ze zijn afgeluisterd.

Zo kunnen burgers bij de minste of geringste twijfel een inzageverzoek indienen. Ook kan een klacht worden ingediend. De notificatieplicht zet verder dus weinig zoden aan de dijk voor de burger en het wordt tijd voor de wetgever om na te gaan of de kosten wel tegen de baten opwegen. Daarbij is een notificatieplicht ook niet terug te vinden in het Europees Verdrag tot bescherming van de mens en de fundamentele vrijheden en ook niet in de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

De minister wil bekijken of in plaats van het achteraf melden het inzagebeleid kan worden verruimd.