Geen schikking bisdom en slachtoffer misbruik

Het bisdom Roermond ontkent ten stelligste dat er een schikking is getroffen met een slachtoffer van seksueel misbruik door een pastoor in de jaren negentig. Wel zijn advocaten van de dader, die in 1998 werd veroordeeld, en van het slachtoffer met elkaar gaan praten over een regeling. Het bisdom stond hier echter buiten, zo laat het dinsdag weten.

De pastoor uit Heerlen werd in 1998 veroordeeld voor seksueel misbruik van een toen 21-jarige man. In 2000 ging hij weer aan de slag in een andere parochie. Volgens het bisdom heeft hij voor hij in dienst trad bij deze parochie in Kerkrade opgebiecht waarvoor hij veroordeeld was.

Vorig jaar zijn advocaten van het slachtoffer en van de dader gaan praten over een schikking. Hierbij werd afgesproken dat beide partijen niet de publiciteit zouden opzoeken 'omdat de pastoor hierdoor opnieuw beschadigd zou worden'.

De afgelopen weken doken in de media echter meerdere malen berichten op over de kwestie. Hiermee is een schikking tussen dader en slachtoffer van de baan, meldt het bisdom, dat ten zeerste betreurt dat de advocaat van het slachtoffer toch naar buiten is getreden over de zaak.