PVV: één publiek net is genoeg

Geert Wilders wil de publieke omroepen fors inkrimpen. In het verkiezingsprogramma van zijn PVV staat dat één publiek net genoeg is en dat de Wereldomroep moet worden opgeheven. Het geld dat vrij komt door te snoeien bij de omroepen moet volgens Wilders besteed worden aan het betaalbaar houden van de zorg, zegt hij in het AD.

In het interview in het AD zegt Wilders dat de omroepen commercieel moeten worden als ze willen overleven. Volgens hem voeren de omroepen met een gezamenlijke jaarlijkse subsidie van 700 miljoen euro een oneerlijke strijd met de commerciële zenders.

Het verkiezingsprogramma wordt binnenkort gepresenteerd, maar wordt eerst nog doorgerekend door het Centraal Planbureau. Ook de vorige week voorgestelde bezuinigingsplannen worden nog in het programma verwerkt. Als het af is, is het ook meteen definitief. De PVV heeft geen leden die nog invloed hebben op de inhoud.

Ook GroenLinks is voor inkrimping van de publieke omroep, maar wil twee netten houden. Ook de VVD is volgens het AD voor twee netten. Daarnaast wil de VVD nog twee radiozenders overhouden. Een voorstel van D66 voor afschaffing van de Wereldomroep zou het programma niet hebben gehaald.

Het CDA wil een stevige omroep die wordt afgerekend op het aantal leden. PvdA is voor behoud van de huidige omroepen.

Wilders: één publiek net is genoeg
Wilders: één publiek net is genoeg (Foto: Novum)