In VS aangeklaagde pedopriester werkt in India

Een katholieke priester die is aangeklaagd voor seksueel misbruik van een 14-jarig meisje in de Amerikaanse staat Minnesota is werkzaam in zijn bisdom in India. De man is niet van plan terug te keren naar de Verenigde Staten, zeiden hij en zijn bisschop maandag.

Het Vaticaan liet maandag weten wel degelijk te hebben samengewerkt met Amerikaanse politiediensten die de priester Joseph Palanivel Jeyapaul uitgeleverd proberen te krijgen. De Heilige Stoel heeft zijn adres in India overhandigd, zei de advocaat van het Vaticaan, Jeffrey Lena. Ook zegt het Vaticaan de aanbeveling te hebben gedaan Jeyapaul uit het priesterambt te zetten, omdat de aantijgingen tegen hem ernstig genoeg waren. Jeyapauls bisschop in India had echter besloten dit niet te doen.

De priester zei maandag tegen persbureau AP dat hij onschuldig is. "Ik ken het meisje niet eens", zei hij. De beschuldigingen aan het adres van Jeyapaul werden geuit in 2005, toen de priester op familiebezoek in India was. Zijn toenmalige collega's in de VS hadden hem aangeraden niet naar Minnesota terug te keren, zei Jeyapaul. Hij zei dat hij voor een jaar naar een klooster was gestuurd, maar dat hij nu in het kantoor van het bisdom Ootacamund in het zuiden van India werkt.

Bisschop Almaraj van Ootacamund zegt de man niet weg sturen. "Hij zegt dat hij onschuldig is en dit zijn maar aantijgingen (...) ik weet niet wat ik nog meer kan doen." Wel benadrukte hij dat Jeyapaul alleen papierwerk verricht en 'niet te maken heeft met kinderen of zoiets'.

De Congregatie voor de Geloofsleer van de katholieke kerk in Rome werd eind 2006 door de toenmalige bisschop van Crookston in Minnesota, Victor Balke, over de zaak geïnformeerd. "Ik hoop dat u omwille van de kerk snel een oplossing vindt voor dit geval", schreef Balke aan de prefect van de congregatie, kardinaal William Levada. Balke kreeg echter nooit antwoord.

De zaak is in de VS openbaar gemaakt door het Netwerk van Overlevenden van Misbruik door Priesters (SNAP), dat Jeyapeul uit zijn ambt gezet en aan de VS uitgeleverd wil zien.