Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 14

Bekende voetballers als Elia, Sneijder en Van Persie zien we bijna dagelijks verschijnen in nieuwsberichten. Maar hoe vergaat het onze voetballende landgenoten bij de voor ons minder bekende clubs en competities? FOK!sport houdt jullie, door middel van een wekelijks verslag, op de hoogte over deze minder bekende Nederlandse voetballers.

In Engeland stond er voor de clubs uit de lagere divisies een opmerkelijke programma opgesteld. Zo moest men op zaterdag en maandag hun wedstrijden afwerken. Bij Swansea City hadden deze wedstrijd twee gezichten. Zaterdag werd er met 1-2 van grote rivaal Cardiff City verloren, maar op de maandag was men met 3-0 te sterk voor Scunthorpe. In de wedstrijd tegen Cardiff begonnen Cedric van der Gun en Dorus de Vries in de basis, maar de eerstgenoemde werd na 84 minuten naar de kant gehaald. Op de maandag kwam alleen Dorus de Vries in actie. De Vries zette een record neer, omdat hij het voor elkaar kreeg om al voor de 23ste keer dit seizoen de nul te houden. Momenteel staat Swansea op vijfde plaats in The Championship, welke recht geeft op een plaats in de play-offs voor promotie naar de Premier League.

Ook West Bromwich Albion kwam dit weekend twee keer in actie. Vrijdagavond werd er met 3-0 gewonnen, maar er deden geen Nederlanders mee, hoewel Andwélé Slory wel op de bank mocht toekijken. Op de maandag werd er gelijkgespeeld tegen Watford, maar de gelijkmaker van de zijde van West Brom werd pas diep in de blessuretijd gemaakt. Gianni Zuiverloon begon in de basis, maar werd kort na het begin van de tweede helft naar de kant gehaald en Slory viel in de 80ste minuut in. Door deze vier punten is West Bromwich bijna zeker van promotie naar de Premier League.

Newcastle United heeft zich afgelopen weekend verzekerd van promotie naar de Premier League. The Magpies profiteerden in eerste instantie weliswaar van puntverlies van nummer drie Nottingham Forest, maar wisten ook hun eigen partij in winst om te zetten. Sheffield United werd met 2-1 verslagen en Newcastle zal na een jaar afwezigheid opnieuw uitkomen in de Premier League. Tim Krul bleef de gehele wedstrijd aan de kant bij Newcastle, terwijl oud-Heerenvener Marcel Seip voor Sheffield de volle negentig minuten speelde. Seip pakte een kwartier voor tijd een gele kaart en werd kort voor tijd gewisseld. Sheffield staat na dit weekend tiende en heeft geen zicht meer op een plek voor de play-offs om promotie naar de Premier League af te dwingen.

In de Premier League wist Sunderland verrassend met 3-1 van Tottemham Hotspur te winnen. Bij Sunderland viel Boudewijn Zenden in in de 77ste minuut en hij wist de beslissende treffer te maken in de 85ste minuut. Sunderland staat momenteel op een veilige dertiende plaats in de ranglijst. Hull City heeft weer een flinke dreun te verwerken gekregen. Niet alleen werd er bij Stoke City met 2-0 verloren, ook raakte de ploeg George Boateng kwijt met een op het oog ernstige blessure aan zijn hoofd.

Boateng werd naar het ziekenhuis afgevoerd, is inmiddels weer thuis, maar zal voorlopig nog in de gaten worden gehouden en gaat binnen twee dagen weer terug naar het ziekenhuis. Jan Vennegoor of Hesselink kwam in de 72ste minuut nog binnen de lijnen, maar kwam niet meer tot scoren. Door dit verlies staat Hull nog altijd onder de degradatiestreep, maar hebben ze nog wel een wedstrijd te goed op West Ham United, dat slechts één punt meer heeft dan Hull. Mario Melchiot heeft met Wigan Athletic verloren van Fulham met 2-1, hoewel de ruststand nog 0-1 in het voordeel van Wigan was. Melchiot stond de gehele wedstrijd tussen de lijnen bij de ploeg die de zestiende plaats bezet in de Premier League.

In België heeft Ryan Donk weer van zich laten spreken. De voormalig verdediger van onder meer RKC en AZ kreeg op het laatste moment pas te horen dat hij met Club Brugge zou spelen tegen Anderlecht en was nadrukkelijk aanwezig. In de eerste helft maakte hij een eigen doelpunt en in de tweede helft scoorde hij in het goede doel met een fantastische omhaal. In de blessuretijd werd de voormalig speler van RKC en AZ ook nog van het veld gestuurd na een stevige tackle op Kanu. Met dit gelijkspel komt Club Brugge echter niet dichter in de buurt van Anderlecht, zodat het gat tussen beide clubs nog altijd acht punten gedraagt. Eerder die week wist Club nog van KV Kortrijk te winnen met 3-0. Ook toen kwam Ryan Donk in actie, al was dat wel als wisselspeler. In de tweede helft verving hij Karel Geraerts.

AC Monza heeft de uitwedstrijd tegen hekkensluiter Paganese niet in winst om weten te zetten. De Italiaanse ploeg, uitkomend in de Serie C1/A speelde met 1-1 gelijk. Beide doelpunten vielen in de eerste helft. Aan de kant van Monza startte Sander Westerveld opnieuw onder de lat. Stefano Seedorf mocht een kwartier voor tijd invallen voor Vincenzo Iacopino. Door deze uitslag bijft Monza gevaarlijk dichtbij de plaatsen die rechtgeven op het spelen van nacompetitie. De voorsprong op deze plaatsen bedraagt, met nog vijf wedstrijden te spelen, slechts drie punten.

Red Bull Salzburg blijft het uitstekend doen in de Oostenrijkse competitie. De ploeg van trainer Huub Stevens won afgelopen vrijdag met 2-0 van middenmoter SV Mattersburg. Deze ploeg wist RB Salzburg vorige week ook al met 1-6 te verslaan. Afgelopen vrijdag mocht Barry Opdam in de basis beginnen. De verdediger werd tien minuten na rust afgelost door de Kroaat Nikola Pokrivac. RB Salzburg gaat nog altijd riant aan de leiding. De voorsprong op nummer twee Rapid Wien bedraagt zes punten.

FC Inter Turku heeft zich afgelopen weekend geplaatst voor de halve finales van de Liigacup, de Finse beker. Dit bekertoernooi wordt voorafgaand de competitie gehouden. FC Inter wist het kwartfinaleduel met VPS met 1-2 te winnen. Aanvaller Guilliano Grot, die onder meer speelde voor N.E.C Nijmegen, speelde de volle negentig minuten mee aan de kant van FC Inter. Woensdag mag de ploeg het in de halve eindstrijd opnemen tegen FC Honka.

Submitter:  Bron: FOK!sport