Moord Terreblanche is 'oorlogsverklaring'

De moord op de leider van de extreem-rechtse blanken in Zuid-Afrika, Eugene Terreblanche, is een oorlogsverklaring van de zwarte aan de blanke bevolking. Dat heeft Andre Visagie, een belangrijk lid van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) waarvan Terreblanche de leider was, zondag gezegd.

Visagie zei, net als andere leden van de AWB, dat een controversiële toespraak van Julius Malema, de leider van de jeugdliga van het ANC, heeft geleid tot de moord. Malema riep in de bewuste toespraak studenten op een lied te zingen over het doden van blanke Zuid-Afrikaanse boeren.

Het ANC en Malema ontkenden dat de toespraak een aanleiding zou zijn voor de moord en betwistten de oorlogsverklaring. "De zwarte gemeenschap heeft nog nooit de oorlog verklaard aan een andere nationaliteit in Zuid-Afrika", zo zei Jackson Mthembu, een woordvoerder van het ANC. "Het is feitelijk incorrect en dit soort gevoelens verergert de polarisatie binnen de Zuid-Afrikaanse bevolking."

De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma riep op tot kalmte. In een verklaring vroeg hij de bevolking 'niet toe te staan dat provocateurs van de situatie profiteren door aan te zetten tot rassenhaat'.

Visagie zwoer de dood van Terreblanche te wreken. Hoe hij dit wil doen, wilde hij niet zeggen. Hij zei wel dat de AWB voetbalteams vanwege mogelijke gevaren voor de veiligheid zal vragen niet naar het Wereldkampioenschap voetbal te komen, dat deze zomer zal plaatsvinden.

Terreblanche werd zaterdag dood op zijn bed gevonden met verwondingen aan gezicht en hoofd. Vermoedelijk is hij doodgeslagen door twee medewerkers van zijn boerderij, omdat ze niet betaald hadden gekregen. Twee verdachten van 15 en 21 jaar zijn aangehouden op verdenking van moord.