[F1] Uitslag Grand Prix van Maleisië

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven. De Red Bull-coureur bleef op het Formule 1-circuit van Sepang zijn teamgenoot Mark Webber en Nico Rosberg voor. Omdat de Ferrari van Fernando Alonso uitviel is Felipe Massa de nieuwe leider in het kampioenschap.

De race in Maleisië ging van start onder droge omstandigheden. Pedro de la Rosa maakte dit niet mee, omdat zijn Ferrari-motor op weg naar de startopstelling de geest gaf. De beste start was voor Sebastian Vettel die zijn teamgenoot en polesitter Mark Webber bij de start verschalkte. Beide teamgenoten streden in de eerste ronde om de leiding, een gevecht dat Vettel won. Lewis Hamilton klom na de start van plaats twintig op naar plaats twaalf, met Felipe Massa direct achter hem. Button zat daar nog achter. Rubens Barrichello viel terug naar de laatste plaats nadat hij niet weg kwam bij de start.

Hamilton sneed ondertussen als een warm mes door de boter door de rest van het veld en klom na vier ronden op naar plaats tien. Timo Glock spinde uit de wedstrijd, waarbij de Virgin-auto de Lotus van Jarno Trulli aantikte. De opmars van de Ferrari's werd gestuit door Sébastien Buemi die Massa en Fernando Alonso enkele ronden voorbleef. Hamilton wist ondertussen na een gevecht ook Vitaly Petrov in te halen die zich niet makkelijk gewonnen gaf. De Rus haalde Hamilton in, maar moest een ronde later alsnog zijn plaats aan de Brit laten.

Na het uitvallen van De la Rosa stond ook de BMW Sauber van Kamui Kobayashi na negen ronden stil met problemen en was zo de derde uitvaller van de dag. De eerste man die een reguliere pitstop maakte was Jenson Button die na tien ronden switchte van zachte naar de harde banden. In dezelfde ronde viel Michael Schumacher uit met een probleem met zijn linkerachterwiel.

Hamilton haalde ondertussen ook Liuzzi in, omdat de Force India-rijder stilviel met een onbekend probleem. Hij wist langzaamrijdend nog wel de pits te bereiken, maar viel daar uit. Button had voordeel van zijn vroege stop, want hij haalde Petrov, Nico Hülkenberg en Buemi in door snelle rondetijden te rijden. De rondetijden werden sneller en sneller en het was na zeventien ronden Adrian Sutil op plaats vijf die de langzaamste man van de top tien was.

Vooraan waren het de Red Bulls die het gat met de als derde rijdende Nico Rosberg vergrootten door de snelste ronden van het veld te rijden. Heikki Kovalainen had al eerder problemen na het raken van Lucas di Grassi en na negentien ronden leek zijn race er op te zitten. Ondertussen kende Alonso problemen met het terugschakelen met zijn Ferrari, maar het hinderde hem niet.

Renault had een goede pitstop, waarbij Robert Kubica net voor Massa terug de baan opkwam. Van de leiders was het Sebastian Vettel die na 23 ronden als eerste de pits opzocht. Hij kwam net voor Hamilton als tweede de baan weer op. Een ronde later gevolgd door Webber, waarbij het monteren van het rechtervoorwiel niet goed ging. De Ferrari's gingen halverwege de race naar binnen, waarbij Massa voor Hülkenberg op plaats negen weer naar buiten kwam. Lotus stuurde Kovalainen ondertussen de baan weer op, nadat de hydraulische problemen gerepareerd waren.

Massa ging op zijn verse setje banden 1,7 seconden per ronde sneller dan de rest van het veld. Hamilton was een van de laatsten die banden haalde, waarbij de Brit zijn teamgenoot Button zeer nipt voorbleef. Verder naar achteren was het Alguersuari die Hülkenberg op een indrukwekkende wijze inhaalde. Terwijl Hamilton Sutil probeerde in te halen met nog twintig ronden te gaan was het Petrov die zijn auto met problemen aan de kant moest parkeren.

De laatste man die zijn verplichte pitstop maakte was Alonso in ronde 38. De Spanjaard kwam als negende terug op het circuit. De Ferrari-coureur reed snelste ronde na snelste ronde en liep zo snel in op zijn teamgenoot Massa die klem zat achter Button. Voor plaats twaalf verschalkte Buemi Barrichello, terwijl met nog veertien ronden te gaan het Massa eindelijk lukte om de McLaren van Button in te halen. De Brit kreeg meteen Alonso op zijn staart. De Spanjaard deed een inhaalactie, maar Button verdedigde goed.

Voor Lotus verliep de race niet goed, omdat Trulli met problemen kampte en verschalkt werd door de Hispania Racing-bolides. Ook Lucas di Grassi reed in zijn Virgin langzaam over het circuit, omdat zijn brandstof bijna op was. Alonso probeerde met twee ronden te gaan Button in te halen, maar de Ferrari-rijder ging rechtdoor in de bocht die volgde en blies meteen zijn motor op, zodat Button vrij baan had. Uiteindelijk ging Vettel als eerste over de streep, voor Webber en Rosberg. De anderen in de punten waren Kubica, Sutil, Hamilton, Massa, Button, Alguersuari en Hülkenberg.

Uitslag Grand Prix van Maleisië:

Pos. Rijder Team Tijd
1 S. Vettel Red Bull 1:33:48.412
2 M. Webber Red Bull + 4.849
3 N. Rosberg Mercedes Grand Prix + 13.504
4 R. Kubica Renault + 18.589
5 A. Sutil Force India F1 + 21.059
6 L. Hamilton McLaren + 23.471
7 F. Massa Ferrari + 27.068
8 J. Button McLaren + 37.918
9 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso + 1:10.602
10 N. Hülkenberg Williams + 1:13.399
11 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 1:18.938
12 R. Barrichello Williams + 1 ronden
DNF F. Alonso Ferrari + 2 ronden
14 L. Di Grassi Virgin Racing + 3 ronden
15 K. Chandhok HRT F1 Team + 3 ronden
16 B. Senna HRT F1 Team + 4 ronden
17 J. Trulli Lotus F1 + 5 ronden
DNF H. Kovalainen Lotus F1 + 10 ronden
DNF V. Petrov Renault + 24 ronden
DNF V. Liuzzi Force India F1 + 44 ronden
DNF M. Schumacher Mercedes Grand Prix + 47 ronden
DNF K. Kobayashi Sauber + 48 ronden
DNF T. Glock Virgin Racing + 54 ronden
DNS P. de la Rosa Sauber + 56 ronden


Voorlopige stand in het coureurskampioenschap:

Pos. Naam Team Punten
1 F. Massa Ferrari 39
2 S. Vettel Red Bull 37
3 F. Alonso Ferrari 37
4 J. Button McLaren 35
5 N. Rosberg Mercedes 35
6 L. Hamilton McLaren 31
7 R. Kubica Renault 30
8 M. Webber Red Bull 24
9 A. Sutil Force India 10
10 M. Schumacher Mercedes 9
11 V. Liuzzi Force India 8
12 R. Barrichello Williams 5
13 J. Alguersuari Toro Rosso 2
14 N. Hülkenberg Williams 1
15 K. Kobayashi BMW Sauber 0
16 S. Buemi Toro Rosso 0
17 V. Petrov Renault 0
18 P. de la Rosa BMW Sauber 0
19 H. Kovalainen Lotus Racing 0
20 K. Chandhok HRT 0
21 T. Glock Virgin Racing 0
22 J. Trulli Lotus Racing 0
23 L. Di Grassi Virgin Racing 0
24 B. Senna HRT 0


Voorlopige stand bij de constructeurs:

Pos. Team Punten
1 Ferrari 76
2 McLaren 66
3 Red Bull 61
4 Mercedes 44
5 Renault 30
6 Force India 18
7 Williams 6
8 Toro Rosso 2
9 BMW Sauber 0
10 Lotus Racing 0
11 HRT 0
12 Virgin Racing 0