Volkstelling in India

Volkstellers in India staan voor een zware klus. Deze week gaan 2,5 miljoen mensen op pad om de bevolking in kaart te brengen. Daarbij zullen ze grondig te werk gaan, er zullen ook vingerafdrukken en foto’s van iedere inwoner ouder dan vijftien jaar genomen worden.


De volkstelling vindt om de tien jaar plaats, maar deze keer is de operatie een stuk uitgebreider dan normaal. Naast de vingerafdrukken en foto’s zal ook informatie over geslacht, religie, burgerlijke staat, scholing en beroep worden gevraagd. Bovendien wordt het gebruik van internet en mobiele telefonie in kaart gebracht.

De vingerafdrukken en foto’s zijn nodig voor nieuwe identiteitskaarten, en komen ook terecht in een biometrische database. In die database zullen dus de gegevens van 1,2 miljard mensen terecht komen, waarmee India de grootste biometrische database ter wereld krijgt.

De volkstelling zal elf maanden in beslag nemen en kost 60 miljard rupee, dat is bijna een miljard euro.  Bijkomende problemen zijn dat delen van het land zeer gevaarlijk zijn, men zal te maken krijgen met rebellen en separatisten, maar ook analfabetisme en het grote aantal daklozen zullen de telling bemoeilijken.