Duitsland: meer herrie door langere startbaan Awacs

Een langere startbaan voor de Awacs-vliegtuigen bij de Duitse NAVO-basis Geilenkirchen zou voor meer herrie zorgen en is dus geen optie. Dat heeft het Duitse ministerie van Defensie laten weten aan staatssecretaris van Defensie Jack de Vries. Dat schrijft de CDA-bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.

De imwoners van het Limburgse dorp Schinveld klagen steen en been over het lawaai van de laag overvliegende communicatievliegtuigen van de naburige basis. Uit een onderzoek was gebleken dat verlenging van de startbaan met negenhonderd meter richting het oosten een stuk zou schelen.

Defensie in Duitsland zegt de uitkomsten van het onderzoek te hebben bestudeerd, maar verwacht dat de geluidsoverlast door een verlenging op Duits grondgebied juist zou toenemen. Daarnaast zouden er door die optie problemen van procedurele, politieke en financiële aard ontstaan.

Duitsland is volgens De Vries wel bereid tot andere tegemoetkomingen om geluidshinder te beperken. Zo is verplaatsing van een aantal vluchten naar andere bases een optie. Ook de inzet van meer ervaren piloten is bespreekbaar.

'Meer herrie door langere startbaan Awacs'