Gebruik antidepressiva door piloten toegestaan

Amerikaanse piloten die medicijnen slikken tegen lichte of middelzware depressies mogen vanaf volgende week toch vliegen. Dat is het gevolg van een nieuwe regel van de Amerikaanse federale luchtvaartautoriteit (FAA) die maandag in werking treedt. De FAA hoopt bovendien dat piloten door de nieuwe regel bekend maken dat ze medicijnen tegen depressies slikken.

Een oude regel, die bepaalde dat piloten die antidepressiva slikten niet mochten vliegen, wordt daarmee teniet gedaan. Volgens de FAA was de oude regel gebaseerd op verouderde versies van de medicijnen die slaperigheid konden veroorzaken en andere bijwerkingen hadden. De medicijnen zijn inmiddels verbeterd en de bijwerkingen komen niet meer bij iedereen voor.

De FAA hoopt dat piloten hun medicijngebruik nu gaan toegeven. Door de oude maatregel hielden veel piloten stil dat ze antidepressiva slikten, omdat ze bang waren hun vliegcertificaat te verliezen. "We moeten de cultuur veranderen en het stigma dat kleeft aan antidepressiva bestrijden", aldus Randy Babbitt van de FAA. "Piloten moeten de medische behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben om veilig hun taak uit te voeren."

Het nieuwe beleid staat piloten toe antidepressiva te slikken én te vliegen als ze een jaar lang succesvol zijn behandeld met het medicijn en geen last hebben van bijwerkingen die een gevaar in de cockpit kunnen opleveren.

De FAA wil piloten die hun behandeling voor depressie hebben stilgehouden 'amnestie' verlenen. Er zullen geen maatregelen tegen de piloten worden genomen als ze binnen zes maanden hun diagnose, depressie en behandeling toegeven.