Nieuwe besparingstip: hef Limburg op

Nu heel Nederland krom moet liggen om straks de kosten van de kredietcrisis te kunnen betalen, moet ook Limburg zijn staartje bijdragen. De zuidelijkste provincie zou namelijk moeten worden opgeheven. Een speciale werkgroep pleit ervoor 'Limbabwe' de nek om te draaien.

Volgens het adviesorgaan zou Limburg moeten opgaan in een zuidelijke superprovincie. Samen met andere provinciale herindelingen zouden ze moeten uitkomen op vijf tot acht megaprovincies in Nederland. Hierdoor zouden er veel minder politici en ambtenaren nodig zijn.

De taken van de provincies zullen voortaan bij de gemeenten moeten komen te liggen. Ook de Marechaussee zou niet langer nog de Limburgse grenzen moeten bewaken. Deze taak wordt de twee politiekorpsen van Limboland in de maag gesplitst.

Het advies Limburg op te heffen is een van de vele adviezen die deze week door ambtenaren zijn gegeven. Onder deze impopulaire maatregelen vallen ook controversiële adviezen als het verhogen van het eigen risico van de zorg naar 775 euro per jaar en het inperken van de hypotheekrenteaftrek. Een andere maatregel die de Limburgers hard zal treffen is het uitstellen van de verdubbeling van snelweg A2 tussen Maasbracht en Geleen.