'Chavez snoert dissidenten de mond'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft gisteren de regering van de Venezolaanse president Hugo Chavez beschuldigd van misbruik van de rechterlijke macht om tegenstanders te vervolgen.

Amnesty veroordeelde 'de reeks van politiek gemotiveerde arrestaties' van afgelopen maand toen drie aartsvijanden van Chavez opgepakt werden: de voormalige presidentskandidaat Oswaldo Alvarez Paz, oppositielid Wilmer Azuaje en televisiebaas Guillermo Zuloaga.

"Dissidenten worden aangeklaagd om ze om politieke redenen het zwijgen op te leggen en om te voorkomen dat ook anderen zich uitspreken", zegt Guadalupe Marengo, plaatsvervangend directeur van Amnesty op het continent.

Chavez ontkent dat hij dissidenten de mond probeert te snoeren. Ook ontkent hij dat hij de scepter zwaait over de rechterlijke macht. Chavez blijft wel achter de arrestaties staan, omdat 'een ieder die de Venezolaanse wet overtreedt, verantwoordelijk moet worden gehouden voor zijn daden'.

Alvarez Paz en Zuloaga zijn aangeklaagd vanwege 'misleidende en beledigende opmerkingen' jegens de president. Beiden ontkennen de aantijgingen en blijven bij hun verklaringen. Azuaje zou een agent geslagen hebben, een aanklacht die hij ontkent. Azuaje heeft corruptie binnen de familie Chavez aan de kaak gesteld.