Schip met walvisvlees niet in overtreding

Het schip dat door Greenpeace is geblokkeerd omdat het walvisvlees vervoert, gaat zonder lading verder. Dat heeft rederij Nyk Line volgens Greenpeace toegezegd.

Het schip had van de politie ook met lading gewoon door mogen varen. De papieren van het schip, de Nyk Orion, bleken na onderzoek door de Douane en de Algemene Inspectiedienst (AID) in orde te zijn en de lading en het vervoer ervan waren derhalve volgens internationale wetten toegestaan. De zeven containers met walvisvlees zijn volgens Greenpeace toch van boord gehaald omdat de rederij het met Greenpeace eens zou zijn dat niet moet worden gehandeld in walvisvlees.

De actievoerders hebben zich nog altijd vastgeketend aan de trossen van het schip, omdat ze op papier willen hebben dat de containers met vlees van dertien vinvissen niet weer aan boord gaan. Als de rederij dat niet ziet zitten, kan de kapitein de actievoerders twee keer vragen weg te gaan. Als ze niet luisteren, gaat de politie met hen in onderhandeling. Als dat ook niet helpt, worden de actievoerders verwijderd.

Greenpeace blokkeerde het schip gisternacht uit protest tegen de doorvoer van walvisvlees van IJsland naar Japan. Deze landen weigeren een verbod op walvisvaart te ondertekenen. Greenpeace wil dat Nederland 'een voorbeeld' stelt. "Het blijft natuurlijk bizar dat hier een actie van ons voor nodig is en dat de Nederlandse overheid geen maatregelen neemt om dit soort transporten over Nederlands grondgebied tegen te gaan," aldus een woordvoerder van Greenpeace.