30 procent jongeren gaat soms vreemd

De helft van de jongeren is wel eens in de verleiding geweest om vreemd te gaan. Bijna dertig procent kon de verleiding niet weerstaan. Dat blijkt uit onderzoek onder 2300 jongeren tussen 12 en 24 jaar van Top-X, het jongerenpanel van EenVandaag, in samenwerking met NOS Headlines en Metropolis.

Scheve schaats

Metropolis besteedt morgen (3 april) aandacht aan de thema's monogamie en polygamie. Top-X en NOS Headlines grepen deze aanleiding aan om te peilen hoe jongeren anno 2010 denken over relaties. Van alle jongeren ging 28 procent in zijn relatie ooit de fout in. Het merendeel zoende met een ander; een derde van hen had seks. Jongens zijn iets vaker in de verleiding om vreemd te gaan dan meisjes. Vertellen tegen je partner blijkt een hele opgave: de helft heeft het nooit opgebiecht. 

Filmpje pakken
Je vaste vriend of vriendin naar de bioscoop met een ander? Veertig procent zou dit niet pikken. Flirten met iemand anders mag van de helft (47 %), maar veertig procent vindt dit een minder prettig idee. Bijna niemand pikt het als zijn/haar partner met iemand anders naar bed gaat; tweederde zegt gelijk een punt achter de relatie te zetten.

Eeuwigdurende liefde
Zestig procent gelooft dat de mens van nature niet monogaam is. Maar ondanks alle escapades, gelooft bijna driekwart van de jongeren tóch in liefde voor het leven. De meerderheid vindt het dan ook belangrijk om ooit in het huwelijksbootje te stappen. Meisjes dromen hier vaker over dan jongens.

Twee vriendjes
Top-X legde de deelnemers een fragment van Metropolis voor van een relatie tussen drie mensen. Een op de vijf jongeren kan zich best voorstellen een relatie met meerdere mensen tegelijk te hebben (poly-amorie). En eenderde stelt dat iedereen zelf mag bepalen met hoeveel mensen hij of zij trouwt. 

Submitter:  Bron: Top-X