Bad bank van ¤81 miljard voor Ierland

Ierland heeft vandaag de 'National Asset Management Agency' geopend. Dit is een fonds, ook wel 'bad bank' genoemd, waarin Ierse financials voor 81 miljard euro aan onrendabele vastgoedleningen mogen gooien.

De Ierse overheid heeft daarentegen als eis gesteld dat banken minimaal 7 procent eigen vermogen moeten hebben. Er wordt rekening mee gehouden dat de banken 16 miljard euro extra kapitaal moeten ophalen, deels bij de overheid. Bankaandelen stonden de afgelopen weken dan ook zwaar onder druk.

Allied Irish Bank, de tweede bank van Ierland, daalde maandag 20 procent in koers, nadat analisten berekenden dat de Ierse staat wel eens voor 70 procent aandeelhouder kan worden. Bank of Ireland daalde 10 procent. De grootste Ierse bank zou wel eens voor 40 procent in handen van de staat kunnen komen.

De leningen kunnen alleen in de 'bad bank' worden geplaatst tegen een korting. Beleggers vreesden gisteren dat deze korting, die snel bekend wordt, wel eens hoger kan uitpakken dan eerder verwacht. De eerste leningen die worden overgeheveld zijn kredieten van 17 miljard euro aan de tien grootste Ierse vastgoedontwikkelaars.

De oprichting van de 'bad bank' is een belangrijk onderdeel van het Ierse noodplan om de economie weer op de been te krijgen. Eerder werden ambtenaren al tot 15 procent gekort op hun salaris, een maatregel die heeft geholpen om het vertrouwen van financiële markten te herwinnen.