Meer gewelddadige overvallen ouderen

Het aantal woningovervallen bij ouderen thuis is fors gestegen. In 2008 vonden er nog 92 van zulke beroving plaats. Vorig jaar was dat gestegen naar 159 keer. Bij dergelijke overvallen wordt bovendien steeds vaker grof geweld gebruikt. Dat blijkt uit gegevens van de Taskforce Overvalcriminaliteit.

Korpschef van de politie Midden en West Brabant Frans Heeres maakte de cijfers vanavond in actualiteitenprogramma Netwerk bekend. Volgens Heeres zijn de daders vaak jong. Overvallers van rond de 16 jaar zijn geen uitzondering. De jonge overvallers noemen tijdens verhoren groepsdruk als reden voor hun daden.

"Vroeger jatte je een rolletje drop, tegenwoordig pleeg je een overval om erbij te horen", zei Heeres in Netwerk. "Ze denken vaak dat ze met een taakstraf wegkomen. Ze schrikken pas als ze in de rechtszaal een paar jaar gevangenisstraf horen eisen."

Volgens Heeres zijn ouderen populaire slachtoffers, omdat overvallers denken dat die vaak veel contant geld in huis hebben om minder vaak te hoeven pinnen. "Ze hopen zo een grote buit binnen te halen en gebruiken vaak bruut geweld om snel weg te komen."

Gisteren kwam bij een overval in Velp een 76-jarige man om het leven. Hij werd doodgeschoten nadat hij zijn gewonde vrouw en een overvaller in huis aantrof. De dader vluchtte in een auto.