NS: Fyra-toeslag komt tijdelijk te vervallen

De toeslag die de NS heft voor de hogesnelheidstrein Fyra, die tussen Rotterdam en Amsterdam rijdt, komt tijdelijk te vervallen voor abonnementhouders. Hoogleraar Laurens Winkel uit Rotterdam zag op zijn jaarkaart staan dat deze geldig was in alle binnenlandse treinen met uitzondering van de Thalys. Dit meldt dagblad NRC vandaag.

Volgens Winkel houdt deze fout in dat hij voor de Fyra geen toeslag schuldig is, terwijl de NS die wel heft. En die toeslag kan oplopen tot twintig euro per retourtje. In eerste instantie deed de NS het af door naar de algemene voorwaarden te verwijzen in het spoorboekje. Hieraan staat wel vermeld dat er voor Fyra een toeslag verschuldigd is. Winkel vroeg zich daarop af wat er rechtsgeldig was, de kaart of het boekje, en schakelde een advocaat in.

Laurens kreeg vervolgens een schikking aangeboden: de NS zou zijn gemaakte advocaatkosten vergoeden en de reeds betaalde toeslagen terugbetalen. Er was echter één voorwaarde aan verbonden en dat was dat Winkel zou zwijgen over de fout van de NS. De NS wilde namelijk op 1 april voor vaste klanten de toeslag laten vervallen en net doen alsof dit een cadeautje was.

Bij dit plan werd ook de reizigersvereniging Rover betrokken. De bedrijfsjuriste van de NS schreef in de voorwaarden "Rover zal niet proactief en niet reactief communiceren over de Fyra-kwestie". Rover stemde hiermee in. Of het door deze voorwaarden komt dat Rover vanmorgen niet bereikbaar was voor commentaar is niet bekend.

Winkel ging in eerste instantie ook akkoord met het plannetje van de NS, maar bedacht zich later. "Ik ben heel kwaad op de NS, ze hebben juridisch geen poot om op te staan." Ondanks dat Winkel zijn mond toch voorbijgepraat heeft, gaat volgens het NRC de actie van de NS per 1 april wel door. De vaste klanten van de Fyra kunnen een 'toeslag-om-niet' aanvragen. NS hoopt dat door de gratis toeslag de bezettingsgraad van Fyra, die momenteel op zo'n vijftien procent ligt, zal stijgen.