Hirsch Ballin bekritiseert advocaten

Advocaten mogen hun cliënt niet adviseren om medewerking aan psychisch onderzoek te weigeren en zo een veroordeling tot tbs te ontlopen. Dat vindt minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

Hirsch Ballin gaat over de kwestie praten met de Orde van Advocaten, kondigde hij vandaag in de Tweede Kamer aan. Advocaten die hun cliënten adviseren niet mee te werken aan onderzoek, hebben een te beperkte opvatting van hun taak, vindt Hirsch Ballin.

Vorig jaar waren er zo'n zeventig verdachten die niet aan psychiatrisch onderzoek wilden meewerken. Dan is het voor een rechter moeilijker om hen tot tbs te veroordelen. De Tweede Kamer wil dat Hirsch Ballin hier iets aan doet.

Hirsch Ballin zei nog aan een plan te werken. Wel wees hij erop dat rechters kunnen besluiten een langere celstraf te geven als zij verdachten geen tbs kunnen opleggen.

De Tweede Kamer sprak vandaag over de kwestie naar aanleiding van de rechtszaak rondom een 7-jarig meisje uit Ede dat vorig jaar werd ontvoerd en misbruikt. Een van de twee daders kreeg geen tbs opgelegd, omdat hij niet wilde meewerken aan een gedragskundig onderzoek.