Zaak frauderend raadslid moet over

De zaak tegen een voormalig lid van de gemeenteraad in het Brabantse Landerd die werd veroordeeld wegens stembusfraude, moet over. De Hoge Raad bepaalde dat het gerechtshof in Den Bosch met een nieuwe straf moet komen.

De man werd in 2008 veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar en een werkstraf van 240 uur. De veroordeling blijft wel in stand, maar de strafmaat moet opnieuw worden bepaald. De Hoge Raad begrijpt niet dat het hof Te Meerman naast de voorwaardelijke gevangenisstraf ook nog een taakstraf heeft opgelegd. Daar was volgens het hoogste rechtsorgaan onvoldoende aanleiding voor.

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 was Guus te Meerman kandidaat namens de lokale partij Zeelands Welzijn. Na de verkiezingen bleek hij opvallend veel stemmen te hebben gekregen op het stembureau in een zorgcentrum. Daar was hij als lid van het stemkantoor aanwezig geweest op de dag van de verkiezingen. Hij bediende de stemcomputer als ouderen dat zelf niet konden. In het betreffende zorgcentrum kreeg hij 181 stemmen, in andere stembureaus in totaal elf. Te Meerman, die eerder twaalf jaar in de gemeenteraad zat, kwam desondanks overigens niet in de raad.