Geert Wilders toch geen neger

De berichten in onder meer het Algemeen Dagblad, maar ook op FOK!, waarin gemeld werd dat Geert Wilders vroeger bekend stond als 'de Neger van Venlo' blijken niet waar te zijn.

In werkelijkheid zijn de teksten verzonnen door leerlingen van groep 8 van basisschool de Carrousel in Gouda. Zij maakt dit bekend op de website waar het Algemeen Dagblad het verhaal vandaan viste, weblog 'De Verwarde Man'. Trouw-columnist Sylvain Ephimenco en een Duits weblog tuinden er eveneens in.

'De Verwarde Man' was een project in het kader van Het Grote Schoolproject.  "Met de weblog De verwarde man wilden we de werking en de invloed van nieuwe media onderzoeken. Het project is nu ten einde." schrijft Jeroen van der Steege, leerkracht van groep 8, in een dankwoord op de blog. "En voor de goede orde: de berichten op deze weblog zijn niet waar. Ze zijn ontsproten aan de fantasie van onze leerlingen."

Ook wordt 'AK', de redacteur van het Algemeen Dagblad (AD) die het artikel zonder verificatie overnam, nog op de hak genomen. "Hij heeft het mediarumoer goed aangezwengeld. Bovendien heeft hij ons laten zien dat je je niet altijd aan journalistieke principes hoeft te houden, ook al werk je voor een gerenommeerd medium."

Het AD heeft het bericht inmiddels van haar site verwijderd.


Hoax (Foto: Novum)