'Deur naar hiernamaals' gevonden in Egypte

In Egypte hebben archeologen een bijzondere ontdekking gedaan. In toeristenstad Luxor heeft men de roodgranieten deur van het graf van een machtige adviseur van een oude koningin blootgelegd. Deze deur zou niets minder zijn dan de poort naar het hiernamaals.

De Egyptische minister van Cultuur heeft gezegd dat de gebeeldhouwde, stenen deur is opgegraven in de buurt van de Karnak-tempel in Luxor, de oude Egyptische hoofdstad Thebe. De deur, waarvan oude Egyptenaren geloofden dat deze toegang bood tot het hiernamaals, behoorde tot het graf van User. Deze was tijdens de achttiende dynastie een machtige adviseur van koningin Hatsjepsoet.

De deur is 1,75 meter hoog en een halve meter dik. In de poort staan religieuze teksten gegraveerd. Daarnaast staan er diverse titels van User op, waaronder burgemeester, adviseur en prins.

"De nieuw ontdekte deur werd opnieuw gebruikt tijdens de Romeinse periode", laat leider van het opgravingsteam, Mansur Boraik, weten. "Het was uit het graf gehaald en in de muur van een Romeins gebouw gezet." Hatsjepsoet, die Egypte regeerde tussen 1479 en 1458 voor Christus, was de langst regerende vrouwelijke farao.