'Onnodig paniek om Mexicaanse griep'

In een conceptrapport van de Raad van Europa staat dat de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en andere overheidsinstellingen onnodig paniek hebben gezaaid rondom de varkensgriep, in Nederland bekend als Mexicaanse Griep.  Het rapport van de mensenrechtenorganisatie lekte via het Britse dagblad 'The Guardian' uit.

Het aantal doden werd door de autoriteiten zwaar overdreven.  In het Verenigd Koninkrijk zouden 65.000 doden vallen, zo voorspelde het ministerie van gezondheid.  Uiteindelijk stierven er 360 mensen aan de gevolgen van de griepvariant.

De enorme hype die werd gecreëerd door officiële instanties, mogelijk onder lobby van de farmaceutische industrie, heeft het vertrouwen in die instanties ernstig beschadigd.  Dat kan vooral gevaarlijk zijn bij een volgende pandemie die wél een wezenlijk gevaar vormt.  Het gevaar bestaat dat burgers de aanbevelingen van het WHO en de overheid niet serieus nemen en bijvoorbeeld besluiten niet te vaccineren.

Het rapport van de Raad van Europa, waarbij 47 landen waaronder Nederland zijn aangesloten, verschijnt officieel in april.