Boek portretteert Gerry Adams als IRA-leider

Een baanbrekend nieuw boek over het conflict in Noord-Ierland dat vandaag is gepubliceerd, portretteert de leider van Sinn Fein, Gerry Adams, als een belangrijke figuur binnen het Ierse republikeinse leger IRA. De auteur, journalist Ed Moloney, schrijft dat Adams opdracht gaf tot enkele beruchte moorden en bomaanslagen.

Sinn Fein verwerpt de aantijgingen uit 'Voices From the Grave', een boek dat is gebaseerd op interviews met Noord-Ierse strijders en onderzoekers van Boston College, op voorwaarde dat hun namen tot hun overlijden niet worden vrijgegeven.

Het grootste deel van het boek concentreert zich op interviews met Brendan 'The Dark' Hughes, in 1969 een IRA-kameraad van Adams, op het moment dat de spanningen tussen Ierse katholieken en de IRA en de protestantse meerderheid en het Britse leger uitmondden in een burgeroorlog. Hughes gaf de interviews in 2001 en 2002. Hij overleed in 2008.

Hughes was in de jaren zeventig en tachtig een strijder, bommenlegger en bankovervaller. "Ik ondernam nooit een grote operatie zonder toestemming van Gerry", zegt hij in het boek. "En dan zit hij daar op het pluche in zijn kantoor (...) en ontkent het, ik bedoel, dat is alsof Hitler ontkent dat er ooit een Holocaust heeft plaatsgevonden."

Geen enkele historicus die de IRA en Sinn Fein bestudeert, twijfelt eraan of Adams een IRA-commandant is geweest. De politicus zelf ontkent wel lid te zijn geweest voordat hij in 1982 probeerde een politieke post te bekleden.

Het is voor het eerst dat een voormalige naaste medewerker van Adams zegt dat de Sinn Fein-leider nauw betrokken was bij diverse moorden en bomaanslagen, waaronder de eerste aanslagen met autobommen in 1973. Normaal gesproken wordt dergelijk verraad beloond met de dood.

Adams en Hughes werden in juli 1973 opgepakt toen het Britse leger binnenviel bij een IRA-vergadering in het westen van Belfast. Beiden werden zonder proces vastgezet. Adams zelf werd nooit veroordeeld voor een aan de IRA gerelateerde misdaad, behalve voor een mislukte ontsnappingspoging uit de gevangenis.