Minder toeristen verwacht met Pasen

Minder toeristen brengen de paasdagen dit jaar door in Nederland. Het Nederlandse Bureau voor Toerisme en Congressen verwacht achthonderdduizend bezoekers uit het buitenland, vijftigduizend minder dan vorig jaar.

De daling wordt volgens het bureau veroorzaakt doordat Pasen eerder in het seizoen valt en door een wisselvallige weersverwachting. Van de buitenlandse toeristen komt 65 procent uit Duitsland. Een kwart komt uit België en de rest komt uit landen als Frankrijk en Groot-Brittannië.

Een kwart miljoen Nederlanders trekken er met Pasen op uit in eigen land. Tweehonderdduizend Nederlanders brengen de paasdagen in het buitenland door.

Drukte op de weg
De avondspits is donderdag veel drukker dan normaal door de vakantiegangers, waarschuwt de ANWB vandaag. De meeste vertraging wordt verwacht op de wegen vanuit de Randstad en rond de Veluwe.

Vrijdag wordt het vanaf 12.00 uur druk op de routes richting de Veluwe, Friesland en Zeeland. Vanwege Duitse toeristen wordt het erg druk op de A1 en de A12. Na 17.00 uur neemt de drukte weer af.

Maandagochtend, op tweede paasdag, veroorzaken dagjesmensen opstoppingen op weg naar attractieparken, evenementen of winkelcentra. 's Middags en aan begin van de avond gaan toeristen en de dagjesmensen massaal weer terug naar huis. Bij mooi weer staan er tot laat in de avond files, aldus de ANWB. Ook in het buitenland is het rond Pasen druk op de weg.