Mogelijk EU-internetcensuur

Vandaag zal de Europese Commissie een voorstel indienen om over de gehele breedte van de EU internetfilters verplicht te stellen. Hiermee wordt de eerste stap naar het censureren van het internet door de EU gezet. Volgens de internet-waakhond Bits of Freedom (BoF) is het voorstel momenteel gericht op het blokkeren van websites met afbeeldingen van kindermisbruik.

Het voorstel zal lidstaten verplichten om de toegang tot websites met kindermisbruik, of kinderporno, blokkeren. Om dit te bewerkstelligen zullen de lidstaten een systeem op moeten zetten dat dit afhandelt. Een systeem van zelfregulering zoals in het Verenigd Koninkrijk momenteel actief is, zou ook afdoende zijn.

Naast de problemen met controle en het enkel verbergen van het kindermisbruik, is ook de foutmarge een punt van zorg. Een filter op de inhoud van websites is een technisch complex geheel. Hoe complexer een programma is, hoe groter de kans op fouten. Zo is het niet ondenkbaar dat het gehele internet ontoegankelijk wordt voor gebruikers door zo'n fout.

Naast het blokkeren van de websites worden lidstaten aangemoedigd om de sites zelf offline te halen. Echter zijn de richtlijnen hiervoor dusdanig vaag, dat het niet duidelijk is wanneer een land hier aan voldaan heeft.

Symptoombestrijding
Dat kindermisbruik bestreden moet worden, zal niemand ontkennen. Het is alleen wel zo dat een filter op websites hier niets aan toevoegt. De sites en de foto's blijven namelijk gewoon online. Ze zijn alleen niet meer te zien met een IP-adres binnen de EU. Wanneer iemand gebruik maakt van een proxy-server buiten de EU is een filter al te omzeilen. Kindermisbruik wordt hiermee dus niet bestreden, maar enkel verborgen.

Naast het feit dat er niets offline gehaald wordt met zo'n filter, is het nog maar de vraag in hoeverre er alleen sites met kindermisbruik worden gefilterd. Er is momenteel namelijk totaal geen openheid of controle beoogd op de filters die de Europese Commissie in wil stellen. Heel aannemelijk is dat men dit filter binnen afzienbare tijd ook zal gaan gebruiken voor het andere anti-privacy stokpaardje 'terrorisme'. Verdere uitbreiding van het filter is niet ondenkbaar.

Critici
Uiteraard heeft elke vorm van (geplande) censuur zijn criticasters. Het saillante detail van dit filter is dat de grootste criticus een Duitse organisatie van kindermisbruikslachtoffers is. Deze organisatie (Mogis Verein) stelt dat kindermisbruik niet verborgen moet worden, maar bestreden. Zij strijden tegen dit filter met de leus 'Handeln statt Wegschauen: Löschen statt Sperren!' (Handelen, niet wegkijken: Verwijderen, niet verbergen).

Filter in Nederland
BoF heeft al eerder een bericht gewijd aan de plannen om in Nederland een internetfilter in te stellen. De techniek van 'deep packet inspection', die het ministerie van Justitie wil gebruiken, wordt momenteel ook gebruikt door totalitaire landen als Iran en China. Met dit filter, zo is het plan van Justitie, zullen de providers webpagina's moeten filtreren. Om dit te kunnen doen, zullen de providers al het internetverkeer van hun klanten moeten inkijken en analyseren.

Aangezien e-mail verkeer over dezelfde lijn gaat als als het andere verkeer, schendt dit filter direct het briefgeheim van de gebruiker.

Maar goed, Justitie mag van iedereen alle mails en post lezen. We hebben immers niets te verbergen, toch?

Discussieer ook mee over dit onderwerp op het Forum